DN:s Niklas Orrenius skriver öppet brev till Sverigedemokraterna med anledning av NMR:s demonstration i Göteborg.

Källa: www.dn.se

Kära Sverigedemokrater,

Den här helgen marscherar hundratals medlemmar i den nazistiska våldsorganisationen NMR genom Göteborg. Har det något med er att göra?

Ja, det har ju faktiskt det. NMR:s våldsdårar gillar när det går bra för er i opinionsmätningarna. Varför är det så? Och hur kan det komma sig att somliga människor ser er Sverigedemokrater som smygnazister?

Jag förstår att det är urjobbigt. Vem vill jämföras med nazister, liksom? NMR är en sorts terrorgrupp som spränger bomber och attackerar bögar och hatar judar och vrålar ”vit revolution utan pardon”. Sådana är ju inte ni. Ni spelade ju Loreen på er valvaka 2014. Så jag förstår om det känns djupt orättvist.

Visst, er partiledare på 1990-talet, Anders Klarström, han var ju en gång i tiden aktiv i nazistiska NRP, det går inte att komma ifrån. Och Bo Nilsson, som ni valde som vice partiordförande 1991 – han visade sig också vara nazist.

Och Gustaf Ekström, medgrundare av SD:s Malmöavdelning 1988 och sedan partistyrelsens revisor – nog var han en gång frivillig i Hitlers trupper, som Rottenführer i Waffen-SS. Men han ångrade sig sen.

Eller, nej, det gjorde han visst inte.

”Hela tiden kände vi att vi kämpade mot världsjudendomens omfattande välde över Europa och andra världsdelar”, sa den gamle SD-revisorn och SS-soldaten i SVT:s dokumentär ”Blågul nazism” från 1993.

Men det där var så länge sedan. ”De vilsna åren”, som ni som i dag sitter i SD:s ledning ibland kallar dem, åren fram till 1994. Efter 1994 var det slut med nazismen. Eller… i april 1996 stod Tina Hallgren-Bengtsson, SD:s vice partiordförande mellan 1993 och 1995, på ett fält i Blekinge, i full nazistmundering. Brun skjorta, armbindel, koppel, rubbet. Framför henne brann ett bokbål med böcker skrivna av bland andra Förintelseöverlevaren Ferenc Göndör, Tage Erlander och Winston Churchill. Hon höll tal:

”Vi kan med gott samvete föra kampen mot mänsklighetens gift: marxister, liberaler och framför allt mot den sionistiska ockupationsmakten. Som den ohyra de är ska de krossas som löss!”

Men Tina Hallgren-Bengtsson var ju faktiskt på väg att lämna SD då. Ni tog farväl så fint i partitidningen SD-Bulletinen, en dryg månad efter nazitalet och bokbålet. I en hyllningsartikel tackade ni nazi-Tina för ”det ovärderliga arbete hon lagt för vår sak”.

Och Anders Klarström, er förste partiledare med bakgrund i nazistiska NRP, han lämnade ju också ert parti. Jag såg i och för sig att han varit gäst på en västsvensk SD-julfest 2014. Att han höll tal. Han är ju så bra på att tala, Klarström, det säger alla, en vass retoriker.

Men jaja. Förutom det lilla gästspelet av er ex-nazistiske gamla partiledare så är det andra tider i partiet nu. Annat stuk. Den brinnande blågula facklan som ni en gång hade som partisymbol, den som fick folk att associera till fascismen, den är borta. Nu är det blåsippans tid, blåsippan och de varma pastellfärgerna som er PR-avdelning har tagit fram. Slagord som ”Bevara Sverige svenskt!” har ersatts med ”Heja Jimmie!”. För att inte tala om den berömda nolltoleransen mot rasism, proklamerad från högsta topp.

Så tröttsamt då att folk, trots alla era ansträngningar, ändå fortsätter att tjata om nazismen! Det hjälpte inte ens när Jimmie Åkesson i förra veckan tog i från tårna och sa att han ville förbjuda de våldsamma Hitlerdyrkarna i NMR. Bara några dagar senare så handlade rubrikerna om SD och nazister i alla fall. Bara för att Expressen och Expo avslöjat att er Eslövsordförande Johan Sandqvist använt ett nazistiskt alias på nätet.

När SD-ordföranden loggade in för att skriva sina hatkommentarer på nätet, så valde han ett alias med de i nazikretsar närmast magiska sifferkombinationerna 14 och 88.

Som erfarna nationalister vet ni säkert vad de betyder, men för säkerhets skull: 88 är en välkänd kod för Heil Hitler. H är den åttonde bokstaven i alfabetet, 88 blir HH – Heil Hitler. 14 då? Det står för 14 words, den fjorton ord långa uppmaning som myntats av den amerikanske nazisten David Lane. På svenska lyder den: ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”.

Ja, kära Sverigedemokrater, ni känner nog till fjortonordsuppmaningen. Er gamle SDU-ordförande Robert Vesterlund blev ju sedan redaktör för den svenska nazisajten Info-14, döpt just efter Lanes sentens. Vesterlund, ordförande för ungdomsförbundet 1993-94, var med i Nationalsocialistisk Front samtidigt som han var ordförande för SDU.

I måndags avgick så er Eslövsordförande Johan Sandqvist. Inte på grund av nazismen – han sa att han avgick ”av familjeskäl”.

Kära Sverigedemokrater, jag vet att flera av er verkligen avskyr nazism. Det är grovt vilseledande att tala om SD som ett nazistiskt parti, trots er historia. Nazister accepterar inte det demokratiska systemet, de vill inte som ni sitta i socialnämnder och riksdagsutskott – de vill ta till våld och införa diktatur och raslagar.

Ändå kommer det ständigt nya avslöjanden om nazikopplingar till SD. För två veckor sedan kunde tidningen ETC berätta om en rad politiker i ert parti som stött NMR ekonomiskt. Ett par exempel:

• Fredrik Franzén, vice ordförande för SD Järfälla, blev stödmedlem i NMR samtidigt som han gick med i SD 2013.

• Vincent Berggren Flink, SD-politiker i Bollnäs, har beställt propagandamaterial från NMR:s webbshop och skrivit kommentarer om att det ”är obehagligt att så många heljudar/blandjudar når så höga positioner i samhället”.

Er partiledning agerade snabbt, och uppmanade genast Franzén, Flink och tre andra NMR-stödjande SD-politiker att avgå. Men kalla mig cynisk – jag tror inte att det var sista gången vi fick se nazism ur SD-led. Och jag tror ärligt talat inte att ni tror det heller.

I somras träffade jag flera av NMR:s ledare i Almedalen. I en paus mellan deras hatiska gastande om att Anna Kinberg Batra var ”folkförrädare” och att Förintelsen aldrig ägt rum, så frågade jag vad de tyckte om SD. Nazisterna svarade att de var glada för era framgångar, eftersom det visade att ”många svenskar höll på att vakna”.

Varför tror ni att de säger så? Vilken koppling ser dessa judehatande, nationalistiska antidemokrater mellan sig själva och er? Jag tror att nazisterna, trots att de tycker att ni är alltför mesiga, känner igen sig i mycket av det ni säger. Framför allt när ni ägnar er åt att sortera människor och förklara för svenskar med utländsk bakgrund att de inte är svenska.

Nej, ni använder inte, som nazisterna, ord som ”rasfrämlingar”.

Men jag minns vad du, SD:s partisekreterare Richard Jomshof, i somras skrev till den moderata Stockholmspolitikern Kahin Ahmed, en svensk medborgare som levt här i 26 år: ”Du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmad!” Och när min DN-kollega Amanda Lindholm intervjuade dig, så sa du att Kahin Ahmad inte är svensk i dina ögon.

Och jag kommer ihåg när jag för tio år sedan åkte X2000-tåg med dig, Jimmie Åkesson, och du ifrågasatte om Zlatan Ibrahimovic, född och uppvuxen i Malmö, verkligen var svensk (du lutade åt nej).

Jag minns även ditt tal på en antimuslimsk konferens i Köpenhamn, Jimmie, och hur du beskrev det faktum att Muhammed är ett vanligt namn på nyfödda i Malmö som något oroande och hotfullt. Det var 2010, samma år som er dåvarande stjärnpolitiker Erik Almqvist fräste åt komikern Soran Ismail: ”Det är inte ditt land, det är mitt land”.

Och så Loreen. Artisten född i Åkersberga med föräldrar från Marocko. Jo, visst spelade ni hennes låt ”Euphoria” på er valvaka. Men när hon vunnit Eurovision åt Sverige så blev er dåvarande partisekreterare Björn Söder ilsken. När SD-höjdaren fick mothugg av en Facebookkommentator som ”var glad över att Sverige vann” svarade han kort: ”Sverige?”

Den snäva definitionen av vem som är svensk. Besattheten av det etniska. Det är sådant som får nazister att nicka gillande, och andra att oroa sig för vad ni skulle göra om ni kom till makten.

Bland nazisterna som den här helgen marscherar i Göteborg finns troligen Bo Nilsson, er vice partiordförande 1991-1992, som stod som nummer tre på er riksdagslista i valet 1991. Bo Nilsson var även ordförande för SD i Solna/Sundbyberg, en flitig nationalist som drog igång närradiosändningar och skrev artiklar i SD-Kuriren.

I dag har Bo Nilsson hunnit bli 70 år. Den gamle SD-mannen är numera stolt företrädare för NMR. I en filmad intervju som nazisajten Nordfront publicerade i vintras pratar Bo Nilsson glatt om sina minnen av när Jimmie Åkesson började komma till partimötena i mitten av 90-talet: ”han var bara en snorunge då”. Under intervjun bär SD-veteranen svart bomberjacka. På ena ärmen syns en fruktad nazistsymbol från Tysklands 30- och 40-tal: Totenkopf, SS dödskallemärke.

Varför var det så smidigt för Bo Nilsson att gå från SD till nazismen? Varför gick det så lätt för Christoffer Dulny, ert partis toppnamn i Stockholm i förra valet, att gå till antidemokraterna, fascisterna och antisemiterna i den amerikanska alt-right-rörelsen?

Varför är svenska nazister inne i SD-vänliga Facebookgrupper och försöker rekrytera? Varför riktade sig NMR-ledaren Simon Lindberg direkt till SD-väljare i sitt tal i Almedalen i somras? Varför tror han att han kan vinna över just er, kära Sverigedemokrater, i sin kamp för en ”vit revolution”?

Åsiktsgemenskap är måhända fel ord för att beskriva relationen mellan SD och nazismen. Men om ni vill undvika nazister i era led i fortsättningen så tycker jag att ni ska fundera på vad det kan vara som lockar dem.

Vänliga hälsningar

Niklas Orrenius